Vernici Srpske pravoslavne crkve danas obeležavaju Mitrovske zadušnice, uoči praznika Svetog velikomučenika Dimitrija. Na ovaj dan se ide u crkvu, gde se služe Sveta Liturgija i parastos na kojem sveštenik vinom preliva žito, a posle službe se ide do grobova pokojnika. Tamo se pale sveće, a sveštenik služi mali pomen i okadi grobove.
Običaj je da se na zadušnice na groblje odnosi hrana, koja se servira na grobu – žito, kolači od belog brašna, pita, pecivo, kafa, voda, rakija, pivo i vino, kuvana jaja i pečenje.
Ako su naši pokojnici sahranjeni daleko i nije moguće otići na groblje, uvek može da se ode u crkvu. Vernici se tamo mole za pokoj duša umrlih, a čine i milostinju. Pravilo je da se nosi onoliko sveća koliko se mrtvih pominje.
Zadušnice su dani u kojima hrišćani neguju kult poštovanja pokojnika i tada se izlazi na groblje. Prema narodnom verovanju, sveća upaljena na zadušnicu vredi više od svih sveća upaljenih pokojnicima tokom godine.
U kalendaru Srpske pravoslavne crkve ustanovljene su četiri zadušnice godišnje, mada se u našem kraju uglavnom izlazi na tri.